top of page
  • Foto van schrijverStephie

Doe maar gek, er is al gewoon genoeg.


Groeide jij, net als ik, op met een overheersende sfeer van “doe maar normaal, dat is al gek genoeg”? Het hoeft allemaal niet zo zot te zijn. En “blijf maar met je twee voetjes stevig in de grond”. Inderdaad ‘in’ de grond, niet ‘op’ de grond.

Want op de grond kan je nog bewegen. In de grond, zit je helemaal vast.


Een kind weet heel goed wat het wil.


Ik denk, als kind, ik ook. Ik denk, want de herinneringen zijn wat vaag. Ik nam graag het woord en het podium. Het werd alleen niet altijd met applaus onthaald. In onze familie hadden kinderen eigenlijk niet veel te zeggen. We mochten vooral ook niet te zichtbaar en te luid zijn.


Als kind weten en doen we wat we willen. Tot we in de valkuil van verwachtingen lopen. Heel jong leren we ons gedrag aan te passen aan wat we denken dat van ons verwacht wordt. We worden geprezen als we flink ons best doen, mooi rechtop zitten en vooral niet te onnozel doen. Geleidelijk, maar zeker, passen we ons aan.


Het zinnetje “jij hebt niks te willen” leert ons dan ook dat er niet veel opties zijn.


Herken jij het ook? En misschien, als je zelf kinderen hebt, zeg je het ook tegen hen. Ik deed het ook. Het was dan ook wat ik geleerd had. Nu weet ik wel beter.


Die zinnetjes en verwachtingen worden uiteindelijk onze overtuigingen en onbewust beheersen ze ons gedrag en overheersen ons zijn.


Woorden hebben impact, ons daden nog veel meer.


Als ik communiceer met mijn kinderen, tracht ik mijn woorden goed te kiezen. Ik betrap er mezelf soms op dat ik zeg “doe normaal”. Steeds meer word ik me ervan bewust en pas ik het aan. Het is niet zo dat ik altijd hun gedrag goedkeur. Wel zoek ik naar woorden die hun niet het gevoel geven dat ze niet mogen zijn wie ze zijn.


We willen zo graag dat ons kinderen zichzelf durven en kunnen zijn. Dat ze gelukkig zijn. Dat ze plezier hebben. De vraag is: welk voorbeeld krijgen ze? Hier thuis wordt tegenwoordig vaak plezier gemaakt. En als het om onnozel te doen is, sta ik als eerste in de rij. Ik geniet van de momenten dat we allemaal wat druk kunnen aflaten en zijn wie we zijn.


Gelukkig is het nooit te laat om die belemmerende overtuigingen te onderzoeken en op zoek te gaan naar wie je was voor je jezelf begon aan te passen. Wie je was voor de wereld je vertelde wie je moest zijn.


Laten we wat meer onszelf zijn, wat meer gek doen, er is al normaal genoeg.113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page